Miért hordozzunk? Válogatás a legfontosabb szempontok közül.

Hát nem gyönyörű ez a kép? Benne van minden, amit érdemes elmondani arról, mit ad nekünk és a gyermekünknek, ha testünk közelében tartjuk mindennapi tevékenységünk során. Ezt a fotót választottam bevezetőül, és emblémájaként a budaörsi Babahordozó- és textilpelenkázó Klubnak is, ami nemrég született. Ő egy eszkimó anya, hátán alvó babájával. (Kép forrása: firstpeople.us)

(Az alábbi állítások olyan sok forrásból származnak, hogy inkább mellőzöm a felsorolást, főleg, hogy általában az én forrásom is hivatkozik másra. Ha valakit nagyon érdekel, végül is felgöngyölíthető, de szakdolgozatot már írtam, annyi bőven elég volt.)

Mire jó a babahordozás?

Fizikai szempontok: A babahordozó használatával a legtöbb esetben nincs szükség babakocsira. A babák többsége nem is szeret benne hosszabb időt eltölteni, és végül úgyis karban köt ki. A babakocsit csak 130 évvel ezelőtt találták ki a viktoriánus Angliában, és mivel nagy üzletnek bizonyult, azóta is fejlesztgetik. De ki találkozott tökéletes babakocsival…? A BH-hoz csak egy hordozóra van szükségünk, ami kis helyen elfér. Ez egy erős anyagból varrt eszköz, aminek ára töredéke egy babakocsiénak, használati értéke pedig a többszöröse. Szabadon közlekedhetünk vele, mintha csak egyedül lennénk. Marad két szabad kezünk az otthoni teendőkhöz, útközben pedig nem jelent gondot a lépcső, a közlekedési eszközök használata és a vásárlás. Ha autóval megyünk valahova, nem foglal helyet a babakocsi. A babát kevesebb káros környezeti hatás éri, mert magasan van. A testközelség miatt mindig tudjuk, fázik-e vagy melege van. Hordozáshoz kevesebb ruhát kell adni a babára.

Lelki szempontok: A babának veleszületett igénye, hogy hordozzák, testközelben legyen, hiszen 9 hónapig élt együtt a mamájával szoros szimbiózisban. Ha ezt az igényét kielégítjük, egy adott korban, amikor itt az ideje, elhagyja azt, mivel okafogyottá vált. A BH elősegíti a baba és a szülő közti kötődést, és a bizalom kialakulását, ami a későbbi önállóság alapja. A babát megnyugtatja a testközelség, pl. amikor nyűgösebb (meg a szülei is), az esti órákban. Hordozni a szülőnek is jó érzés, mert biztos lehet benne, hogy babája alapvető igényeit megfelelően elégíti ki. Puszit adni is egyszerűbb egy hordozott babának… A hordozott baba kevesebbet sír és többet alszik. Ha túl sok hatás éri a külvilág irányából, oda tud bújni a mamájához, és pihenhet. A BH-sal megkönnyítjük az átmenetet az anyaméhből a nagyvilágba.

Anatómiai szempontok: A baba eleve hordozásra van kódolva: fogó- és ölelőreflexszel születik, lábait felhúzva, terpeszben tartja. A BH során megtámasztjuk a gerincét, megtartva annak természetes görbületét. A terpesztartás (mint egy széles M betű) fejleszti a csípőjét. A hordozó takarásában szoptatni is lehet, és a testközelség eleve elősegíti a tejtermelést. A jó hordozó egyenletesen oszlatja el a baba súlyát a testünkön, „súlytalan” lesz, nincs kar-, hát- és derékfájás. További pozitívum, hogy hasfájós kisbaba emésztését is javítja a BH, ezen kívül a mamával együttmozgás még az egyensúlyérzékét is fejleszti.

Szellemi szempontok: A hordozott babák többet látnak a világból, több szociális inger éri őket, ami serkentőleg hat az értelmi fejlődésükre.

Egyéb szempontok: ez mindenkinek mást jelent. Van, akinek ez egyfajta fashion-statement is, mert nem elégszik meg a nyilvánvaló előnyökkel, hanem a hordozóeszközt “ruhadarabnak” is tekinti. Nők vagyunk, vagy mi. Egyébiránt pedig erősen az elidegenedés ellen lehet vele harcolni, mert egy hordozott baba mellett nem lehet elmenni szó nélkül… És jó esetben ez a “szó” mosoly kíséretében hagyja el a embertársunk száját.

Írta: kamcsatka - http://hugipakk.blog.hu/