Fotó: Flickr / pollianicusMiből választhatunk ha hordozni akarunk: áttekintjük a babahordozók fajtáit a kendőtől a podegin át a háti hordozóig.

(Kép: pollianicus / Flickr)

Hordozókendő (Tragetuch, wrap): a kendő sok szempontból ideális hordozóeszköz, ha megfelelően használják. Kétféle anyagból készül: szövött vagy rugalmas. A hordozókendő 2-5,7 méter hosszú, 70-75 cm széles, anyaga pamut, van biopamut is, illetve speciális anyagok: pamut lennel, selyemmel keverve. Számtalan márka létezik, szövött kendőből a magyar Nandu, illetve a külföldi Strochenwiege, Didymos, Lana, Hoppediz, Vatanai, Girasol az ismertebbek, és a Mamwrap vagy Mobywrap az elasztikusból. A hordozókendővel az összes hordozási módot (elöl, oldalt, háton) meg lehet valósítani, sokféle kötözési technikával. Már újszülött kortól használható. Az ok, ami miatt egyesek mégsem ezt választják babahordozáshoz, az, hogy meg kell tanulni a használatát (lehetőleg tanfolyamon), és nem mindenki szeret ennyi anyagot magára tekerni.

A régi Magyarországon is kendőben hordozták gyerekeiket az asszonyok, de erről kevés forrás maradt fenn. A mellékelt fotó a Nyitra megyei Zséren készült 1958-ban, az anya egy ünnepi “hosszúkeszkenyőben”, vagy “tácsiban” hordja babáját.

Babaerszény (pouch): ez a legegyszerűbb babahordozó eszköz, lényegében egy a két végénél összevarrt elasztikus pamut (esetleg selyem vagy vászon) anyag. Egyvállas hordozó, rövid távra (”leszaladok a postaládához”) újszülött kortól akár 3 éveskorig használható. Egyszerűségében rejlik a hátránya is: a méretnek pontosan stimmelnie kell, mert ha túl nagy, lóg benne a gyerek, ha szűk, nem tudjuk belepréselni. Léteznek állítható méretűek is.

Fotó: happy_olya / FlickrKarikás kendő (ring sling): hasonló anyagokból készül, mint a kendő, de egyik végéez 2 fém (esetleg műanyag) gyűrű van varrva, amivel méretre lehet állítani, és rögzíteni úgy, hogy az anyag másik végét átbújtatjuk a karikákon. Egyvállas hordozó, használata egyszerű. A kendőstílus kedvelőinek ajánlott - sok anyag lóg az emberen - , de nem kell kötözgetni. Viszont a súly csak egy vállon nyugszik. (Kép: happy_olya / Flickr)

Ázsiai típusú hordozók (Mei Tai, azaz kötős kenguru, podegi, stb.): A Mei Tai egy jellemzően négyszögletű, többrétegű “body”-ból (panelből) és 4 pántból áll. A derékpántok rövidebbek, a vállpántok hosszabbak, mert azokat keresztezni is kell. Egyesíti a kendő és az SSC jó tulajdonságait: tökéletes tartást biztosít a babának, kényelmes viselet, minden hordozási helyzet megköthető vele, és szinte lehetetlen elrontani.
Nem fedi a testünket 5 méter anyag, és minden testalkatra és babaméretre könnyen alakítható. Jellemzően vászon, vagy twill (sávolyszövet) anyagból készül. A vállpántok hosszan béleltek, és ferdén kapcsolódnak a bodyhoz. A derékpántok csak a drágábbaknál béleltek (anélkül is kényelmes), egyenesen, vagy ferdén kapcsolódnak a Mei Tai body-hoz. Nem nagy ördöngősség megtanulni, hogyan kell felkötni. Ha a másik oldalán más színűaz anyag, kifordítva is hordható.

Formázott, csatos hordozó (Komfortbabytrage, soft structured carrier - SSC): Ilyenek az ismertebbek közül az Ergo, Manduca, Yamo, Beco. Ez egy hátizsákszerű, előre kialakított formájú hordozó, 3 hónapos kortól használható, addig ameddig elbírjuk a gyereket (kb. 20 kg a határ minden jó hordozónál, persze az időtartam is fontos). Nem kell kötözni, csatjai és formázott pántjai vannak, mindenhol párnázott. Elöl és háton is lehet hordozni vele, egyszerű a használata, de mindig pontosan kell beállítani a pántokat. Apukák különösen ideális, mert egy semleges dizájnú SSC a legkevésbé nőies módja a hordozásnak. Ezek a hordozók általában a legdrágábbak.

Csípőhordozók: ez egy kicsit izzadságszagú kategória, mert a legtöbb hordozóval lehet csípőn (vagyis oldalt) hordozni, viszont a csípőhordozóval csak csípőn lehet.

Vázas háti hordozók: A Tatonka mond valamit…? Ez az, amiről azt hittük pár éve, hogy babahordozó. Olyan, mint egy rettenetes fémkeretes hátizsák a ‘80-as évekből. Persze van modern változata, 2 kg, de mit sem javít a helyzeten, hogy a gyermek súlyának duplája külön életet élve lifeg a hátunkon. Egy ereje teljében lévő fiatalember sem bírja túl sokáig. Viszont előnye, hogy leveszem, és a sarokba állítom gyerekestül, ha kirándulás közben elérkeztünk a Hüttéhez. Viccen kívül: nem ideális szerintem.


Írta: kamcsatka - http://hugipakk.blog.hu/
_____________________________________________________
Kiegészítés kattixtól:

Kenguruk: a babakocsi után a legismertebb hordozóeszköz talán. Hasonló elven működik mint az imént említett SSC hordozók, csatokkal erősítjük magunkra. Használata egyszerű, de a legtöbb kenguruban nem megfelelő a gyerek helyzete: a lábai nem tudják felvenni a béka lábtartást, nem megfelelő a gerinc helyzete, megtámasztása. Éppen ezért ezen a websiteon nem sok teret kap majd a kenguruban hordozás, de az egyenlő bánásmód elve alapján gondoltam emlékezzünk meg róla… :)