A hordozóeszköz típusától, méretétől, márkájától, anyagától függetlenül az összes hordozási technika három csoportba sorolható aszerint, hogy hol lóg rajtunk a gyermek: elöl, oldalt (csípőn) vagy hátul. Ebben a cikkben röviden áttekintjük az egyes helyzeteket.

Az alábbiak korántsem teljeskörű felsorolása az egyes hordozási típusok előnyeinek és hátrányainak, inkább egy szubjektív lista a legfontosabb tunivalókról. Minden kiegészítést szívesen veszek a kommentekben!

Elölhordozás

Fotó: kamcsatka / mamami médiatárA legelterjedtebb hordozási helyzet, hiszen minden nem kifejezetten csípőre vagy hátra tervezett hordozóval megvalósítható, és közel áll a természetes kézben hordozáshoz (ha kézben van a gyerek akkor is elöl hordozzuk). 

A gyermek ideális esetben befelé, azaz a hordozó személy felé néz, a kifelé hordozás sok szempontból nem megfelelő: nem valósulhat meg az anatómiailag helyes hordozás (gerinc természetes görbülete és megtámasztása, lábak békatartásban), valamint a gyereket túl sok inger éri, amely elől nem tud “elmenekülni” amikor “besokall”. (A befelé néző gyerek elbújhat a hordozó mellkasában, és a természetes ölelőpózban gyorsan vígaszra találhat.) Erről bővebben itt olvashatsz

Elöl hordozás során kis gyakorlattal akár meg is szoptathatjuk a babát anélkül, hogy ki kellene vennünk az eszközből. 

Hátránya, hogy egy bizonyos súly felett már megterhelő, illetve kényelmetlen a hordozó személy gerincének.

Kép: kamcsatka / Mamami Médiatár

Csípőn hordozás

Csípőn hordozás Francia GuyanábanA csípőn hordozás tulajdonképpen a kézben hordozás “rákötözött” megfelelője: a csípőn cipelt gyermek a kendővel (mei tai-al, stb.) rá van rögzítve a felnőttre, így a felnőtt kezei felszabadulnak. A pár hónapos gyerekek már igénylik, hogy jobban kilássanak a hordozóeszközből, ilyenkor kerül elő a csípőn hordozás, mint alternatíva. (Visszautalva a fentiekre: kilát a gyermek, de ha szükségesnek érzi, bármikor “elbújhat” apuban vagy anyuban.) A csípőn hordozás is alkalmas szoptatásra.

Mivel a csípőn hordozás féloldalas póz, nem egyenletesen terheli a hordozó gerincét, vállát, stb., ezért hosszú távon nem a legkényelmesebb hordozási forma. 

(Kép: Wikipedia, CC licenc)

Háton hordozás

A háton hordozás gyakorlatot és kezdetben némi bátorságot igényel, de annál több előnnyel kecsegtet:

  • a hordozó gerince számára a legkevésbé megterhelőhordozási pozíció, 
  • nagyobb gyerekkel is kényelmes, 
  • a gyerek nézelődhet vagy pihenhet választása szerint, 
  • a hordozó személy mozgása az összes póz közül a legkevésbé háton hordozásnál korlátozott. 
Ergo hordozóban, háton
(Kép: WikipediaCC licenc)
A fenti három hordozási pozíción belül hordozótípustól, egyéni preferenciáktól és gyakorlattól függően rengeteg különböző technikával és kötéssel hordozhatunk. Az egyes technikákról a későbbi cikkekben lesz szó.
Írta: kattix