A 21. századi babák többsége az utcán babakocsiban utazik, és általában előre nézve, háttal a szülőnek. Mivel ez a pozíció jelentősen csökkenti a baba és a szülő közötti kommunikációt, így hosszú távú negatív hatással van a gyermek fejlődésére. Erre az eredményre jutott egy angliai kutatás, az első, amely a babakocsik pszichológiai hatásait vizsgálta.

Az eredmények egybecsengenek a mamami Kifele ne! összeállításának üzenetével: a kifelé fordított hordozás, akár hordozókendőben, akár babakocsiban történik, káros a gyermekek fejlődésére.

A kutatás első részében 2722 baba-szülő párost figyeltek meg babakocsi használat közben Nagy Britannia utcáin. Ezt egy kiegészítő kísérlet követte, amely során 20 babát toltak végig babakocsiban egy egy mérföld (kb 1,6 km) hosszú főutcán, félúton átfordítva a babákat a menetirány felé fordítottból a szülővel szembe ülő pozícióba.

Az utcai megfigyelések főbb eredményei:

  • a babák 62%-a előre nézve - a szülőnek háttal - utazott, ez az arány az 1 és 2 év közötti gyerekek esetében még magasabb: 86%;
  • a szülő felé fordítva ülő gyerekek 25%-ához beszéltek a szüleik, míg a háttal fordított gyerekek esetében csak 11% az arány;
  • összességében a megfigyelt szülők csupán 22%-a beszélgetett a gyerekével.

Az utcai megfigyelések eredményét megerősítette a kísérlet is. Bebizonyosodott, hogy csupán amiatt, hogy a babát a szülő felé fordították, a szülők kétszer annyit kommunikáltak a gyerekekkel.

Életük első éveiben a gyerekek fejlődése szempontjából kulcsfontosságú a kommunikáció, a társas érintkezés. Amennyiben a gyermekek ebben - az agyuk fejlődése szempontjából megismételhetetlenül fontos - időszakban jelentős időt töltenek babakocsiban, amely megakadályozza őket a szülővel való kommunikációban, ez bizonyosan negatívan hat fejlődésükre.

A kommunikáció hiányán túl a kutatás további negatív összefüggéseket is feltárt, amelyek arra utalnak, hogy a menetirány felé fordított pozíció stresszesebb a babák számára.

A kísérlet során a szülő felé fordított pozícióban utazva a babák fele, míg a szülőnek háttal ülő pozícióban csak egyetlen egy gyerek nevetett. A szülő felé fordítva ültetett babák pulzusa alacsonyabb volt, és közülük kétszer annyian (52%) aludtak el az út során, mint a menetirány felé néző gyerekek közül (27%). Mivel a nyugodtabb, biztonságérzetet nyújtó helyzetben könnyebben alszunk el, ezek az adatok arra utalnak, hogy a szülő felé fordított pozíció kevesebb stresszel jár a gyermekek számára.

Levonhatjuk a tanulságot: kifele ne, babakocsiban se!

(Forrás, és a kutatásról bővebben: National Literacy Trust. Fotó: *clarity* / Flickr)