A XXI. századi gyerkőc születése után nem sokkal a szülő postaládájában kéretlen reklámküldeményt kap. Nem is egyet. Hogyan előzheted meg, hogy az állami adatnyilvántartók személyes adataidat (és gyermekedét) marketing célokra kezeljék és kiadják?

Még évekkel az első gyermekem születése előtt egy ismerős mesélte, hogy 1 hónapos gyermeke saját nevére címzett reklámküldeményt kapott a postaládába. Most már saját tapasztalatattal is rendelkezem etéren, kisfiamnak első fél évében több levelet hozott a postás mint Nekem… Írt neki - illetve Nekem, mint gondviselőjének - kedves sorokat legalább 3 különböző tápszer és bébiétel-gyártó cég, a gyermekorvosok egyesülete, és már nem is tudom felsorolni miféle szervezet küldött kilószám reklámcélú magazinokat, szórólapokat.

Nem voltam sajnos elég szemfüles, hamarabb kellett volna leiratkozni a magyar állam eme kedves szolgáltatásáról, miszerint az állampolgárok adatait a központi adatnyilvántartó üzleti célra eladja. Mielőtt felmerülne a kérdés: igen, törvényi felhatalmazással. (Erről bővebben olvashatsz itt.)

Szerencsére van kiút: egy egyszerű nyilatkozattal letilthatod, hogy az állami adatnyilvántartók személyes adataidat marketing célokra kezeljék és kiadják. A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala weboldaláról megtudható, hogy:

Az Ön teendője csupán az, hogy vagy Hivatalunk Ügyfélszolgálati Irodáján, vagy a lakóhelyén illetékes jegyző irodáján - írásban - nyilatkozzon, hogy élni kíván az adatletiltási jogával.
Tájékoztatjuk: ezzel azt éri el, hogy a közigazgatás egyetlen szerve sem adja ki az Ön nevét és lakcímét közvetlen üzletszerzési célra.

továbbá:

Kérelmét Hivatalunk Ügyfélszolgálati Irodájában, a lakóhelye szerint illetékes jegyzőnél, vagy postai úton (saját kezű aláírásával ellátva) is előterjesztheti.

Kérelmének tartalmaznia kell:

családi és utónevén kívül az azonosítására alkalmas természetes személyazonosító adatai (születési helyét és idejét, anyja nevét) és bejelentett lakcímét.

A személyadat- és lakcímnyilvántartásban történő adatletiltás átvezetésének pontos dátumáról postai úton - levélben - kap tájékoztatást.

A mi nyilatkozataink már úton vannak. És nagyon sajnálom, hogy eddig halogattam az ügyet.

(Ezt a bejegyzést a mamami fórum egyik topikja inspirálta: nem csak nálam vágta ki a biztosítékot a fent említett, gyermekorvosok egyesülete által küldött kéretlen reklámlevél. Bővebben a topikban: Oltásmaffia.)