Az előző bejegyzésben említett gyönyörű kiállítást végre nem csak a politikusok tekinthetik meg, elindul országvilágjáró útjára. Nyilvános helyszínen először a Pilvax Kávéházban tekinthető meg (1052 Budapest, Pilvax köz 3.), az ünnepélyes megnyitó 2011. január 17-én, hétfő délelőtt 10.30 órakor kezdődik. A képek itt január 31-ig láthatók, ezután indulnak útjukra az egész országba. A tervezett állomások között van Kecskemét, Szeged, Békéscsaba, Debrecen, Miskolc, Esztergom, Győr, Sopron, Zalaegerszeg, Pécs, Kaposvár és folyamatosan csatlakoznak további városok.

(Köszönet és hatalmas gratuláció a csodás kiállítás létrehozóinak, mamamin innen és túl. :) - kattix)
Bizonyíthatóan hasznos szülészeti eljárások, WHO ajánlás (részlet):

„A nő fizikai és érzelmi állapotának folyamatos figyelemmel kísérése a vajúdás és a szülés alatt. A lehető legkevesebb beavatkozás által a nő biztonságérzetének és önbizalmának megtartása. A nő magánszférájának tiszteletben tartása a szülés helyszínén. A szülő nő empatikus támogatása a szülés alatt. Korai közvetlen bőrkontaktus az anya és a baba között, a szoptatás megkezdésének támogatása a szüléstől számított egy órán belül, a WHO irányelveinek megfelelően.”

„A szülés valódi természete” című vándor fotókiállítást mi magunk, intézményben és intézményen kívül szült édesanyák kezdeményeztük és hoztuk létre, hogy a háborítatlan szülés befogadását és elterjedését segítsük szerte az országban. A kiállításnak elsőként a Képviselői Irodaház adott otthont, a 2010. december 20-i megnyitó fővédnöke Dr. Szabó Erika területi közigazgatásért felelős államtitkár volt.

Szervezőcsapatunk mögött nem áll szakmai szervezet, csak közös meggyőződésünk kapcsol össze minket. Hisszük, hogy a háborítatlan szülés hatalmas ajándék a szülőnek és a születőnek egyaránt, hogy a világra jövetel pillanatai egy életre elkísérik az újszülöttet, az édesanyját és az egész családot. E nagy élmény emberi oldalát szeretnénk ezeken a szép, a szülést természetes folyamatában ábrázoló képekkel megmutatni. Reméljük, ezzel hozzájárulunk ahhoz, hogy a szülés helyszínétől függetlenül egyre több családnak lehessen része háborítatlan szülésben-születésben.

Szeretnénk, ha minden édesanya, bárhol hozza is világra gyermekét, pozitív szülésélményekről tudna beszámolni, ha a tudomány támogatásával és csak szükség esetén való bevonásával a szülés emberi oldala is hangsúlyosabb lehetne. Ha minden újszülött megértő, elfogadó, meleg, meghitt, fizikailag és érzelmileg is biztonságos közegbe érkezhetne. Ha nyugalomban, szeretetben tölthetné élete első óráit és napjait. Ha a szülésélmény a családok összekovácsoló ereje, a sikeres szoptatás kezdete lehetne, és ha szívesen vállalnának további gyermekeket.

A kiállítás Magyarországon és külföldön intézményen kívül szült családok fényképeiből készült, a teljes anyag önkéntes munkával és adományokból valósult meg.

A kiállítás képei témájuk alapján több csoportra oszthatóak. A vajúdás és a szülés utáni képek a szülés háborítatlan folyamatán vezetnek végig. A születés utáni pillanatokban az újszülött különleges tekintetében mélyedhetünk el. A segítő személyeket is bemutató képeken látható, ahogyan a szaksegítség hol a háttérből, hol pedig a folyamatba szinte beleolvadva kíséri figyelemmel, hogy a szülés az élettani mederben halad-e. Az édesapák, testvérek és az újszülött első találkozását megörökítő fotókon egy életre meghatározó perceknek lehetünk tanúi.

A kiállítást a nagyközönség nyilvános helyszínen először a Pilvax Kávéházban tekintheti meg (1052 Budapest, Pilvax köz 3.), az ünnepélyes megnyitó 2011. január 17-én, hétfő délelőtt 10.30 órakor kezdődik. A képek itt január 31-ig láthatók, ezután indulnak útjukra az egész országba. A tervezett állomások között van Kecskemét, Szeged, Békéscsaba, Debrecen, Miskolc, Esztergom, Győr, Sopron, Zalaegerszeg, Pécs, Kaposvár és folyamatosan csatlakoznak további városok.

A fotókat több helyszínen is más rendezvénysorozatokhoz kapcsolódva mutatjuk be. Határainkon kívül is várják a fényképeket (Bukarestbe, Csíkszeredába, Székelyudvarhelyre, Nagyváradra, Szatmárnémetibe, Kolozsvárra). A kiállítás két helyszínen a Születés Hete keretében is be lesz mutatva.

A kiállításról és a következő hónapok programjáról a legfrissebb hírek www.aszulesvaloditermeszete.eu honlapon olvashatóak.